Hopp til innholdet

OMAR ØSTLI/ CENTRAL PENSJONAT (NEWLP 7) UTE NÅ!

Central Pensjonat er Omars første albumutgivelse på nystartede New Noise Halden Album og inneholder ti sanger løftet fra Omars syv soloplater, pluss tidligere uutgitte «Arm i arm en julenatt», alt sammen nyarrangert i et mer nedstrippet og varmt lydbilde produsert av pianist Gøran Grini og Omar.

— Dette er nye versjoner av sanger som jeg har tenkt trengte en ny drakt, et nytt og bedre liv, forklarer Omar, – til dels sanger som ikke kom helt til sin rett på platene som de opprinnelig dukket opp på.

            Omar har fått med seg et lag av sine nærmeste medmusikanter, ved siden av multiintrumentalist Grini på piano, orgel, perkusjon, mandolin, harmonium autoharpe, optigan og vibrafon, hører vi Freddy Holm på banjo og steel gitar, Finn Tore Tokle på bass og trekkspill og Geir Sundstøl på steel gitar og banjo.

Selvfølgelig synger Hege Brynildsen duett med Omar.

            Geir Flatøe i Stavanger Aftenblad skriver følgende om sangen «Arm i arm en julenatt»; «Gode julesanger er gull verdt og her har vi allerede årets. Hege Brynildsen er med på julesangen og dermed har han sikret en av kongerikets fineste stemmer til duetten.»

            Hva skal vi kalle rock´n´rollens versjon av en Tordenskiolds soldat? Altså en som ved raske bevegelser synes å være på mange steder samtidig. En som rett og slett er allestedsnærværende.

            Vi kan løse dette spørsmålet ved ganske enkelt å kalle ham Omar Østli!

            Haldengitaristen/sangeren/låtskriveren som står på scener over hele Østlandet med artister som Onkel Tuka, Henning Kvitnes, Hege Brynildsen, Tor Brynildsen, Some Velvet Evening, Bobben Roll´s Brennevinstrio, Belfast Express, The Salmon Smokers, Iain Matthews, Luke Elliot, Åse Kleveland og Paal Flaata.

            På tross av at han altså raust låner sitt formidable talent som gitarist til andre artister og band, har Omar likevel tid til overs til å spille inn egne plater.

Noen av dem har til og med hatt oppdrift nok til å materialisere seg som vinylplater. 

Det første soloalbumet kom i 2007 og bar tittelens Ingens mann, hvilket altså er bevist ikke gjelder Omar selv.

            Ganske sikkert til Omars egen store overraskelse, fikk han to radiohits fra plata, «Ville veier» og nettopp «Ingens mann». Sanger som fortsatt er å høre på NRK, når det faller dem inn å spille musikk som speiler livet i Østfold.

            Fire år senere kom oppfølgeren, som understreket Omars lojalitet til hjembyen, 1750 Halden. Ytterligere fire år senere, i 2015, dukket Hvite netter opp. Deretter har de kommet som perler på en snor; 1752 Halden (2016), Oppover (2016), 10 sanger (2017) og Klart Skip (2019).

            Innimellom har han også satt sammen et album med et av sine ungdomsband, Yesterday´s  Rain, Message to your Heart (1986-1996). Der han spilte sammen med bassist Lars Ivar Borg (Onkel Tuka), gitarist Markus Linge (Pärs Polare) og trommeslager Chris Nilsen (Front Page), som gikk bort i 2018.

            I 2017 kom NRK-prosjektleder og forfatter Sigmund Falch med boka For mange tommeltotter, med undertittelen En kritisk analyse av kjente, norske sangtekster.

Der tok Falch for seg gjennomgående radiospilte og feirede sanger med noen av landets mest fremgangsrike artister, inkludert Halvdan Sivertsen, Kaizers Orchestra, Jan Eggum, Sigvart Dagsland, Bjørn Eidsvåg, Tre små Kinesere og Vamp.

            La oss si det slik, For mange tommeltotter lå neppe under juletreet i mange av disse artistenes hjem i jula det året. Falch er rimelig nådeløs (og humoristisk) i sin drepende gjennomgang av tekstene til sanger som «Ti tusen tommeltotta», « Ompa til du dør» og Dørstokkmila».

Men han finner også plass til å trekke frem et eksempel på en som får det til.

Falch skriver om Omars sang «Borghild» fra albumet 10 Sanger.

«(Teksten) er forbilledlig vanlig og ryddig. Tante Borghild er dønn troverdig. Dette er en tante man kjenner igjen. Hun finnes der ute i rikt antall».

            Han gjengir teksten i sin helhet og runder av med følgende; «Det er mange som har en del å lære av Omar Østli. Måtte oppspilte og feberhete tekstskrivere der ute ta en titt på denne godbiten av en tekst, og ta det litt roligere neste gang de griper pennen. Senk skuldrene, og ikke overtenk det hele.»

            Vi foreslår det samme. Sett deg tilbake og lytt til Omars historier og visdom. Det kan til og med gi deg trua på at det er håp i enden av tunnelen. Det er ikke tilfeldig at Central Pensjonat kommer i begrenset opplag på grønn vinyl, som til og med slipper lyset igjennom.

Plata er spilt inn vinteren og våren 2020 i Nordsiden Studio (Studiobyen Halden, folkens!)

Freddy & Tom

New Noise Halden Album

september 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *